Se, jeg er med jer alle dage

Udgivet af Søren Christensen, ons d. 18. mar 2020, kl. 12:01
Sørens Linjer

Hele Danmark lukker ned, de fleste aktiviteter lukkes, man kalder det en historisk dag. Tja, historisk fordi vi vel aldrig før har stået i en situation, hvor landets grænser lukkes, hvor rejsende kaldes hjem fra ferier, hvor det offentlige system går i et slags nødsystem, hvor alting geares efter at kunne håndtere den værst tænkelige katastrofe.

Kirkens aktiviteter er også sat på pause. Gudstjenester er aflyst, konfirmationsforberedelsen er sat på pause, sogneaftnen er aflyst. Alligevel kunne vi vel nok bruge et godt budskab i denne situation. Overskriften her, er fra én af de læsninger, der skulle have lydt ved gudstjenesten søndag d. 15. marts, hvor et par børn skulle døbes.

De er fra dåbsbefalingen. Kort før Jesus tager afsked med sine disciple sender han dem ud i hele verden for at gøre alle folkeslag til hens disciple ved at døbe dem og oplære dem i den kristne tro. De bliver sendt afsted med det løfte, at Jesus vil være med dem alle dage indtil verdens ende.

Det løfte lyder også hver eneste gang vi holder dåb. Hver eneste, der bliver døbt, får altså dette løfte fra Jesus: »Jeg vil være med dig alle dage indtil verdens ende.« Uanset hvor mange dage og uanset hvor i verden vi går hen og uanset hvordan vores dage bliver, så vil Jesus være med os. Også i dage med utryghed og hvor vores verden ligner kaos, eller hvor vi ikke kan gennemskue hvad der sker, og hvor vi kan frygte for, hvad der vil komme til at ske.

Når vi fejrer nytår, så går tanker ofte tilbage på året, der gik, og frem mod det år, der kommer, og man tænker på, hvad det mon vil bringe. Vi er nu i en situation, som ingen havde forestillet sig, er jeg ret sikker på.

Omstillingsparathed og nysgerrig efter at prøve noget nyt er vel sådan nogle af vores smukke ord og vendinger vi kunne finde på at skrive i en ansøgning, men er vi nu også virkeligt omstillingsparate? Altså når verden pludselig vender fuldstændig rundt, og hvor vi frygter for en sygdom, der svinger mellem at være potentielt dødelig til at være en forholdsvis harmløs influenza-lignende sygdom. Vi vil gerne være omstillingsparate, hvis vi kender vilkårene og hvis vi selv har nogen indflydelse.

Vi har brug for igen at høre disse ord, der lød i dåben: »Se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.« Hvem er det, der er med os alle dage indtil verdens ende? Jo, det er ham, der gik på vandet, ham, der stillede en voldsom storm, så bølgerne lagde sig med det samme, ham, der mættede mere end 5000 mennesker med fem brød og to fisk, ham, der helbredte syge, ham der gav blinde synet igen og døve hørelsen igen, ham, der kaldte døde mennesker tilbage til livet. Ham, der selv stod op fra de døde. Ham, som er givet al magt i himmel og på jord. Han vil være med os alle dage indtil verdens ende.

Vi kan ikke se særligt langt frem nu, vi ved ikke hvordan vores lille del af verden ser ud om et par dage. Normalt vil vi have rimeligt sikre forventninger til fremtiden, normalt vil vi lægge langtidsplaner. Nu må vi se, hvad der sker, eller sige, som man sagde tidligere: »Om Gud vil, så mødes vi igen,« Ikke en from (men tom) frase, men virkelighed.

Vi kender ikke dagen i morgen, ja, vi kender ikke dagen, før solen går ned. Vi er ikke tilværelsens herrer, vi skaber ikke vores egen virkelighed, vi er i en virkelighed, hvor der er rigtig meget vi ikke har styr på, og hvor vi heller ikke bare kan læne os op af myndighederne og internationale forsamlinger. Vi må indse, at der er noget vi mennesker ikke er herrer over. Der forsøges mange tiltag, men vi ved jo ikke, om det reelt har nogen virkning. Alligevel må vi forsøge det bedste vi kan, vi må handle på baggrund af den viden vi har og gøre det, som vi tror gavner mest i den givne situation.

Vi må (nu og altid) vende os til Gud i bøn. Det, vi ikke er herrer over, må vi tro, at Gud faktisk er herre over.

Jesus har lovet os, at han vil være med os alle dage, også dage fyldt med frygt og usikkerhed, og måske er han i virkeligheden med nu på en helt særlig måde.

Vi vil ønske Guds fred og velsignelse over os.

Søren Christensen